Śledzie smażone

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    4-6 łyżek
  • sól

    1,5 łyżeczki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    2 łyżeczki
  • olej

    do smażenia:
  • śledzie

    12 sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kupiłam świeże śledzie - takie wypatroszone tuszki, bez głów, ale z kręgosłupami i ogonkiem. Opłukałam je i osuszyłam. Każdą kładłam na deseczce brzuszkiem do dołu i naciskałam wzdłuż kręgosłupa na całej jego długości - po takiej operacji łatwiej ten kręgosłup usunąć razem z większością ości. Usunęłam kręgosłupy, ale nie odrywałam ogonków. Mąkę wymieszałam z papryką i solą. W mieszance obtoczyłam tuszki z obu stron i kładłam je płasko na bardzo mocno rozgrzany olej. Są gotowe gdy tylko się zrumienią z obu stron!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Misia90 05.09.2011 20:09
ekstra
Marysia 05.09.2011 19:55
super
Karolina69 05.09.2011 18:05
fajne
ilka_86 28.08.2011 10:27
pyszny przepis:)
Ziabela 13.07.2011 17:19
coś nowego:)
Iwona56 11.04.2011 18:03
wyglądają pysznie
SmacznaPyza 10.04.2011 14:33
proste i pyszne!
Misiek1 10.04.2011 06:52
Super przepis!
Babciagramolka 07.04.2011 18:44
Pyzuniu nie pokazuj tego bo Ci moja Mama zaślini ekran
Agnieszka_B 07.04.2011 13:42
w takim wydaniu wyglądają znakomicie:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat