Śledzie słodko-kwaśne

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filety śledziowe

    400 g
  • mleko

    500 ml
  • cebula

    2 szt
  • olej słonecznikowy

    100 ml
  • kukurydza konserwowa

    1 mała puszka
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt
  • Ziele angielskie całe Prymat

    5 szt
  • ananas świeży

    100 g
  • ogórek kiszony

    2 szt
  • syrop klonowy

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śledzie moczymy w mleku przez godzinę, odsączamy, płuczemy w wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na mniejsze kawałki.
Cebule kroimy w piórka, szklimy na oliwie, dodajemy koncentrat pomidorowy, osączoną z zalewy kukurydzę, liście laurowe, ziele angielskie, pokrojonego w kostkę ananasa i ogórki kiszone oraz syrop. Całość podgrzewamy, cały czas mieszając. Marynatę studzimy, dodajemy pokrojone śledzie, mieszamy. Całość wstawiamy na 2 dni do lodówki, aż smaki się przegryzą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
fotoviderek 06.01.2016 21:32
Moje smaki :)
Mama niejadka 06.01.2016 21:19
Pyszne śledziki
wwwiolka 06.01.2016 20:43
Bardzo fajny przepis.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat