Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzie słodko-kwaśne

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

filety śledziowe 400 g
mleko 500 ml
cebula 2 szt
olej słonecznikowy 100 ml
kukurydza konserwowa 1 mała puszka
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
Ziele angielskie całe Prymat 5 szt
ananas świeży 100 g
ogórek kiszony 2 szt
syrop klonowy 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie słodko-kwaśne

Śledzie moczymy w mleku przez godzinę, odsączamy, płuczemy w wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na mniejsze kawałki.
Cebule kroimy w piórka, szklimy na oliwie, dodajemy koncentrat pomidorowy, osączoną z zalewy kukurydzę, liście laurowe, ziele angielskie, pokrojonego w kostkę ananasa i ogórki kiszone oraz syrop. Całość podgrzewamy, cały czas mieszając. Marynatę studzimy, dodajemy pokrojone śledzie, mieszamy. Całość wstawiamy na 2 dni do lodówki, aż smaki się przegryzą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 06.01.2016 21:32
Moje smaki :)
Mama niejadka 06.01.2016 21:19
Pyszne śledziki
wwwiolka 06.01.2016 20:43
Bardzo fajny przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak