Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzie salsa

3.0
(18)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cebula 2 szt.
marchewka 1 szt.
papryka czerwona 1 szt.
koncentrat pomidorowy 200 g
ketchup pikantny 2-3 łyżki
miód prawdziwy 2 łyżki
ocet winny 2-3 łyżki
olej 4 łyżki
sól do smaku
matijasy 500 g
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie salsa

Śledzie moczymy w wodzie przez kilka godzin.
Odcedzamy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.

Cebulę kroimy w piórka, zalewamy wrzątkiem i odcedzamy.
Paprykę kroimy w paseczki, a marchewkę w zapałkę.
Do rondelka wlewamy olej, dodajemy koncentrat pomidorowy, ketchup, miód, ocet i podgrzewamy.
Gotujemy przez kilka minut.
Dodajemy cebulę, marchewkę i paprykę i gotujemy aż warzywa staną się miękkie.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Sos lekko studzimy i zalewamy śledzie, delikatnie łączymy i odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny, najlepiej do lodówki.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mufinka79 01.01.2014 22:09
Bardzo dziękuję :)
Mniam 30.12.2013 10:14
Smacznie przyrządzone śledzie.
olla85 29.12.2013 21:17
Mniam, to coś dla mnie :) Salsa i śledzie - pyszności!!
iwi 29.12.2013 19:04
Pyszne śledziki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak