Śledzie salsa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula

    2 szt.
  • marchewka

    1 szt.
  • papryka czerwona

    1 szt.
  • koncentrat pomidorowy

    200 g
  • ketchup pikantny

    2-3 łyżki
  • miód prawdziwy

    2 łyżki
  • ocet winny

    2-3 łyżki
  • olej

    4 łyżki
  • sól

    do smaku
  • matijasy

    500 g
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śledzie moczymy w wodzie przez kilka godzin.
Odcedzamy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.

Cebulę kroimy w piórka, zalewamy wrzątkiem i odcedzamy.
Paprykę kroimy w paseczki, a marchewkę w zapałkę.
Do rondelka wlewamy olej, dodajemy koncentrat pomidorowy, ketchup, miód, ocet i podgrzewamy.
Gotujemy przez kilka minut.
Dodajemy cebulę, marchewkę i paprykę i gotujemy aż warzywa staną się miękkie.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Sos lekko studzimy i zalewamy śledzie, delikatnie łączymy i odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny, najlepiej do lodówki.
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mufinka79 01.01.2014 22:09
Bardzo dziękuję :)
Mniam 30.12.2013 10:14
Smacznie przyrządzone śledzie.
olla85 29.12.2013 21:17
Mniam, to coś dla mnie :) Salsa i śledzie - pyszności!!
iwi 29.12.2013 19:04
Pyszne śledziki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat