Śledzie pod szubą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • płaty śledziowe

    2 sztuki
  • cebula

    1 sztuka
  • ziemniaki gotowane w mundurkach

    2-3 sztuki
  • marchewka ugotowana

    2-3 sztuki
  • jabłko

    1-2 sztuki
  • jaja na twardo

    3-4 sztuki
  • buraki

    2-3 sztuki
  • majonez

    5-6 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Płaty śledziowe umyć i zalać mlekiem na kilka godzin. Następnie pokroić w kostkę. Marchew, ziemniaki, buraki i jajka ugotować. Jabłko i cebulę pokroić w kostkę. Żółtka oddzielić od białek i je także pokroić w kostkę. W przezroczystym naczyniu ułożyć śledzie następne, cebulę pokrojoną w kostkę i posmarować cienką warstwą majonezu. Następnie wyłożyć ziemniaki pokrojone w kostkę, na tarce jarzynowej zetrzeć marchew, wyłożyć białka, zetrzeć jabłka oraz buraki i posmarować nieco grubszą warstwą majonezu. Na samym końcu zetrzeć na drobnej tarce żółtka. Całość wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gosia561 16.10.2015 17:10
to ciekawy pomysł
DorotaZ 27.08.2015 22:21
Smaczna sałatka:)
ben-ka 27.08.2015 15:48
Taką sałatkę bardzo lubię.
jasiek 27.08.2015 15:45
idealny śledzik
Bernadeta1 27.08.2015 15:40
bardzo lubię śledzie w każdej postaci a te wyglądają pysznie
Jumper123 27.08.2015 15:29
ładnie wygląda i pewnie dobrze smakuje

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat