Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzie pod pierzynką chrzanową

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śledzie matjas na tacce 300 g
jabłka winne 2 duże
śmietana gęsta 1 szkl.
jogurt grecki 1 szkl.
majonez tradycyjny 1/2 szkl.
chrzan ze słoika 2-3 łyżki
Pieprz biały mielony Prymat do smaku
cukier do smaku
cytryny 2-3 średnie

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie pod pierzynką chrzanową

Śmietanę połączyć z jogurtem greckim, majonezem i chrzanem - doprawić pieprzem, solą i cukrem.
Część sosu wylać na dno naczynia.

Śledzie osączyć na sitko z zalewy olejowej. Pokroić w szerokie paski na jeden kęs. Ułożyć połowę na sosie.

Jabłka utrzeć na grube wióry i polać sokiem z cytryny - wymieszać i połowę wyłożyć na śledzie. Oprószyć pieprzem.

Połowę pozostałego sosu wylać na jabłka i rozsmarować.

Ponownie ułożyć pokrojone śledzie, oprószyć pieprzem, nakryć jabłkami i polać resztą sosu.

Naczynie nakryć dopasowaną pokrywką albo folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin lub nawet na dobę.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marcepanowy kącik 17.01.2017 16:19
Bardzo lubię wszystkie przepisy ze śledzi. Pod pierzynka chrzanową na pewno są rewelacyjne "_

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak