Śledzie pod pierzynką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • marchewka ugotowana

    2 szt
  • cebula

    1 szt
  • majonez

    1 słoik
  • jogurt naturalny

    150 gr
  • sól

  • burak ćwikłowy

    1 gotowany
  • ziemniaki w mundurkach

    ugotowane szt
  • śledzie

    4 (solone)
  • jajko ugotowane na twardo

    4 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Buraczki ugotować w lekko osolonej wodzie, a gdy będą miękkie obrać i utrzeć na tarce na dużych oczkach. ziemniaki i marchewkę też zetrzeć wszystko osobno
Jaja ugotować na twardo, następnie drobno posiekać. Śledzie namoczyć krótko w wodzie, wyjąć, skropić cytryną i pokroić w paseczki. Majonez rozprowadzić z taką ilością jogurtu. aby powstał gęsty sos. Składniki układać w SZKLANEJ salaterce nie mieszając, w następującej kolejności: śledzie, cebula, buraczki,majonez,ziemniaki marchewka, majonez
Ostatnią warstwą tej sałatki powinny być jajka.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mariel78 29.04.2012 08:24
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat