Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzie pod kawiorową pierzynką

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śmietana 400 ml
cebula biała 300 gram
majonez 6 łyżek
czosnek 5 ząbków
sok z cytryny 1 szt.
kawior 100 gram
śledzie 1 (w zalewie solnej)

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie pod kawiorową pierzynką

Słoiczek kawioru kosztuje około 10 zł jeśli mówimy o jakimś niezbyt wyszukanym ,zwróćmy jednak uwagę czy jest to kawior czy produkt z alg morskich.

Jak w przypadku innych śledzi:
Śledzie w słonej zalewie odsączamy zalewamy zimną wodą , odsączamy , zalewamy zimną wodą odstawiamy na 10 minut, odsączamy i znów czynność powtarzamy . Jest to bardzo ważne by uzyskać idealny smak śledzia nie wolno pomijać płukania śledzi , jeśli mamy czas pozwalamy odstać się śledziom w zimnej wodzie zmieniając ją 3-4 razy.Aby oceniać odsolenie śledzia wystarczy odkroić kawałek przed namoczeniem spróbować i porównywać. Płaty śledziowe dzielimy na 5 cm kawałki.I przekładamy do płaskiej miski.

Cebule i czosnek kroimy bardzo drobno, mieszamy z kawiorem ,majonezem i śmietaną. Dodajemy sok z wyciśniętej cytryny. Całość mieszamy i zalewamy nią śledzie. Potrząsamy kilkakrotnie naczyniem i przykrywamy je folią. Schładzamy w lodówce przez około godzinkę.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 30.04.2012 15:01
super
Wojt@s
Wojt@s 31.03.2012 21:08
extra
Monika78 31.03.2012 19:42
Smakowite! na pewno wyprobuję i to na Święta
Cynowa_Beata 26.03.2012 19:01
Zazdroszczę takich śledzików ja już nie mieszkam na morzem i za tiki prosto z wędzarni tęsknie :)
ziutula
ziutula 26.03.2012 18:57
u mnie śledzie są bardzo często, mam świeże prosto z kutra od rybaków, a ten przepis jest wart wypróbowania....

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak