Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzie pod buraczaną pierzynką

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Na świątecznym stole (i nie tylko!) nie może zabraknąć śledzi. Nie chodzi tylko o samo stwierdzenie, że "rybka lubi pływać". Po prostu musi i już! Ta "rybka jest szybka" w przygotowaniu i smakuje obłędnie. Śledzie pod pierzynką z buraków polecam na każdą okazję.

Składniki:

Składniki:

matijasy 5 sztuk
ziemniaki ugotowane 4 sztuki
buraki czerwone pieczone 2 sztuki
ogórki kiszone 3 sztuki
cebula czerwona 1 sztuka
majonez 2 duże łyż.
kwaśna śmietana 1 duża łyż.

Porada

Jeśli nie macie pewności odnośnie zasolenia śledzi, proponuję uprzednio je namoczyć przez godzinę (raz wymieniając wodę).

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie pod buraczaną pierzynką

Śledzie pod buraczaną pierzynką to:

  • przepis na Boże Narodzenie lub inną okazję
  • pyszna przekąska ze śledzi i buraków 
  • prosta i smaczne danie na zimno

1. Śledzie kroimy na 2 cm paski (poprzecznie). Ziemniaki, ogórki i buraki w kostkę.

2. Cebulę siekamy, sparzamy i studzimy.

3. Rybę, ziemniaki, ogórki i cebulę łączymy z majonezem i śmietaną. Do smaku doprawiamy pieprzem.

4. Układamy na dno naczynia do serwowania. Na wierzch kładziemy pokrojone buraki.

5. Śledzie pod pierzynką z buraków przed podaniem schładzamy w lodówce.

Wypróbuj także inne przepisy na śledzie pod pierzynką, nie tylko z buraków :) 

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak