Śledzie po śnieżną pierzynką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Śledzie

  • filety śledziowe

    3 sztuka
  • jabłko

    1 sztuka
  • cebula biała

    1 sztuka
  • seler

    1 sztuka
  • por (biała część)

    1 sztuka

Sos

  • sok z cytryny

    2 łyżka
  • śmietana

    1 łyżka
  • majonez

    2 łyżka
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Filety śledziowe kroimy w nieduże paski. Przekładamy je do dużej miski i dodajemy do nich obrane i oczyszczone jabłko posiekane w niedużą kostkę, tak samo jak cebulę. Obranego selera ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Pora kroimy w cienkie paski.
W osobnej misce mieszamy ze sobą sok z cytryny, majonez, śmietanę, sól i pieprz. Tak przygotowanym sosem zalewamy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy.
Przed podaniem chłodzimy w lodówce przynajmniej 3 godziny.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pajbek 03.01.2015 15:58
Lubię takie :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat