Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzie po kaszubsku

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

płaty śledziowe solone 1/2 kg
cebula 2-3 sztuki
papryka czerwona 1 sztuka
ocet 3 łyżki
Ziele angielskie całe Prymat 4 ziarna
Liść laurowy suszony Prymat 3 listki
cukier 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
olej 5 łyżek
koncentrat pomidorowy 3 łyżki
pomidory krojone z puszki 1/2 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie po kaszubsku

Śledzie wkładamy do miski i zalewamy wodą.Po dwóch godzinach zmieniamy wodę i znów odstawiamy na 2 godziny. Cebulę obieramy,z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w półplasterki.

Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy paprykę i cebulę,dusimy około 5 min. mieszając regularnie żeby nic się nie przypaliło.

Następnie dodajemy pozostałe składniki i dusimy wszystko jeszcze około 5 min. Gotowy sos odstawiamy do schłodzenia. Śledzie wyjmujemy z wody,osuszamy delikatnie papierowym ręcznikiem.

Kroimy np.w dużą kostkę i układamy warstwami na przemian z sosem np.w salaterce.

Szczelnie przykrywamy i odstawiamy na minimum 2 dni do "przegryzienia" się składników.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kardamonovy 06.02.2017 20:53
O tak! Najlepsze :).
KORAL 29.12.2016 15:55
Lubię takie :)
Jadwiga/Jaga85 29.12.2016 14:54
Bardzo smaczne
Grazyna0211 29.12.2016 13:02
bardzo lubię
Mniam 29.12.2016 12:45
Pyszne śledziki, uwielbiam je :)
Habibi 29.12.2016 10:38
Dawno ich nie robiłam. Lubię :)
Babeczka35 29.12.2016 07:52
Uwielbiam takie.
dom-agi 29.12.2016 06:41
Muszę w końcu wypróbować :)
edytazaw89@wp 29.12.2016 02:54
Wygląda pysznie
Ania321 29.12.2016 00:46
zjadłabym z przyjemnością :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak