Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzie po kaszubsku

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki

filety śledziowe 0,5 kilograma
cebula 2 sztuki
pieczarki 200 gram
koncentrat pomidorowy 0,5 słoiczka
miód prawdziwy 1 łyżka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
ocet 2 łyżki
sól i pieprz do smaku
olej 0,5 szklanki
olej do smażenia

Dodatkowo do moczenia śledźi

woda zimna 2 szklanki
ocet 1/4 szklanki

Porada

Bardzo smaczne śledzie z pieczarkami , cebulą i pomidorami. Możemy je podać na świąteczny stół.

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie po kaszubsku

Śledzie moczymy w wodzie z octem. Kroimy na mniejsze kawałki 2 cm. szerokości. Cebulę obieramy i kroimy w pióra ,smażymy na patelni na oleju do momentu aż będzie szklista. Pieczarki kroimy w plasterki i na osobnej patelni obsmażamy do momentu aż woda z nich odparuje. Dodajemy do cebuli razem z koncentratem pomidorowym, miodem, majerankiem, octem i olejem. Całość doprawiamy solą i pieprzem .Smażymy jeszcze przez 5 minut na małym ogniu. Do ostudzonego sosu dodajemy pokrojone śledzie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 01.02.2016 07:43
świetne śledzie
dorota w 25.01.2016 21:48
podoba mi się twój przepis!
Konczi 25.01.2016 19:36
kolejny pyszny przepis u Ciebie :)
KORAL 25.01.2016 19:18
Pychotka , bardzo je lubię.
IKrakowianka 25.01.2016 18:20
bardzo apetyczne
w mojej kuchni 25.01.2016 18:00
same przysmaki do zjedzenia

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak