Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzie po kaszubsku

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filety śledziowe 500 g
cukier 50 g
olej rzepakowy 80 ml
ocet 40 ml
koncentrat pomidorowy 4 łyżki
cebula 4 szt
Gorczyca biała cała Prymat 1/2 łyżeczki
ziele angielskie 4 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie po kaszubsku

Filety śledziowe przez kilka godzin moczymy w mleku. Odsączamy, płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na 2-3 cm kawałki.
Cebule kroimy w piórka, szklimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy cukier i podsmażamy przez chwilę. Następnie wlewamy ocet, dodajemy koncentrat pomidorowy, liście laurowe i ziele angielskie. Całość dokładnie ze sobą łączymy, dusimy 5 min i zestawiamy z ognia. Dodajemy gorczycę, ponownie mieszamy i studzimy. Do sosu dodajemy filety, mieszamy i przekładamy do słoików. Zakręcamy i wkładamy do lodówki na kilka dni przed podaniem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 24.01.2016 21:19
ciekawe śledzie
Krzysztof15 23.12.2015 18:48
bardzo smaczne
jagoda5913 23.12.2015 18:15
pyszne śledzie
sliwka 23.12.2015 13:34
Pychota, uwielbiam;))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak