Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie po japońsku wg ,,Kuchni Broni"
Do garnka wlać wodę i dodać pozostałe składniki zalewy - zagotować. Cebulę pokroić w piórka i wrzucić do gotującej zalewy. Gotować na półmiękko po czym odcedzić cebulę dokładnie na sitku i odstawić do wystygnięcia.
Przestudzoną i odciśniętą z nadmiaru wody cebulę połączyć z groszkiem, majonezem, musztardą i doprawić pieprzem i solą. Dokładnie wymieszać.
Sałatkę wyłożyć nacałe dno półmiska.
Jajka ugotować na twado.
Wymoczone śledzie wyjąć z wody i dokladnie osudzyć papierowym ręcznikiem.
Jajka przekroić na połowę. Matiasy przeciąć wzdłuż tak aby z jednego powstały 2 cienki paski. Ugotowane jajka owinąć plastrem śledzia, spiąć wykałaczką i ułożyć na sałatce.
Każde jajko posmarować niewielką ilością majonezu, posypać odrobiną słodkiej papryki i udekorować gałązką świeżego koperku.