Śledzie po cygańsku

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śledzie matjas

    6
  • papryka czerwona

    1
  • cebula

    1
  • ketchup pikantny

    4 łyżki
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżki
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • cukier

    1/2 łyżeczki
  • woda

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Śledzie po cygańsku foto
Filety kroimy na mniejsze kawałki. Najlepiej jeśli filety są od razu z cebulką.
Krok 2 - Śledzie po cygańsku foto
Pokrojoną w drobną kostkę cebulę szklimy na oliwie. Paprykę kroimy w małą kostkę i dodajemy do cebuli. Doprawiamy solą i smażymy aż papryka zmięknie
Krok 3 - Śledzie po cygańsku foto
Dodajemy ketchup i koncentrat pomidorowy. Dodajemy cukier i podsmażamy.
Krok 4 - Śledzie po cygańsku foto
Wlewamy tyle wody, aby zrobił się gładki sos. Doprawiamy pieprzem i odstawiamy do wystygnięcia
Krok 5 - Śledzie po cygańsku foto
Wystygnięty sos mieszamy z filetami, nakrywamy folia spożywczą i odstawiamy do lodówki. Filety są lepsze na drugi dzień

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jagoda5913 07.04.2015 11:50
Super ,zrobię takie
Aleksandra/Olcia 07.04.2015 10:47
apetyczna rybka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat