Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzie piernikowe pod korzenną kruszonką

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

filety śledziowe 200 g
ciasteczka korzenne 40 g
orzechy włoskie 20-25 g
miód gryczany 2 łyżki
cynamon Prymat szczypta
żurawina suszona kilkanaście owoców (opcjonalnie)

marynata

olej rzepakowy 125 ml
ocet balsamiczny 3-3,5 łyżki
Goździki całe Prymat 5 sztuk
Cynamon cały Prymat kawałek
ziele angielskie 2-3 ziarna

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie piernikowe pod korzenną kruszonką

Kroki postępowania

1
Płaty śledziowe moczymy w mleku.
Robimy marynatę.
Olej gotujemy z octem, zielem, cynamonem i goździkami, studzimy.
Wymoczone śledzie kroimy na niewielkie kawałki, wkładamy do chłodnej marynaty. Śledzie dokładnie obtaczamy w marynacie i przelewamy do miski, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 5 godzin.
Krok 1 - Śledzie piernikowe pod korzenną kruszonką foto
2
W tym czasie siekamy orzechy, rozgniatamy ciasteczka korzenne.
Ciasteczka najlepiej rozgniatać w moździerzu.


Krok 2 - Śledzie piernikowe pod korzenną kruszonką foto
3
Miód jeśli jest skrystalizowany podgrzewamy i mieszamy z pokruszonymi ciasteczkami, orzechami i szczyptą cynamonu.
Śledzie osączamy z marynaty, przekładamy na talerze i posypujemy kruszonką.
To jest moja mocno zmodyfikowana wersja śledzi korzennych.
Krok 3 - Śledzie piernikowe pod korzenną kruszonką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 09.12.2016 09:58
Takich jeszcze nie jadłam muszę wypróbować ;)
w mojej kuchni 02.12.2016 15:55
apetyczne i ciekawe śledziki
pestka 02.12.2016 14:10
śledziki wyglądają pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak