Śledzie opiekane w zalewie octowej

Śledzie opiekane w zalewie octowej

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na śledzie

  • filety śledziowe

    1 1/2 kg
  • mąka pszenna

    300 g
  • sól morska

  • Pieprz czarny- MŁYNEK

  • olej do smażenia

Składniki na zalewę octową

  • woda

    1750 ml
  • ocet 10 %

    625 ml
  • cukier

    225 g
  • sól

    3 łyżki
  • liść laurowy

    3-4 szt
  • ziele angielskie całe

    5-7 szt
  • pieprz czarny ziarnisty

    6-8 szt
  • cebula

    3 szt
  • marchewka

    1 szt

Dodatkowo

  • gorczyca

    2-3 łyżki
  • liść laurowy

    3-4 szt
  • ząbki czosnku

    2-3 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie śledzi:
Śledzie płuczemy, oczyszczamy i osuszamy. Oprószamy solą, pieprzem i obtaczamy w mące. Smażymy na złoty kolor.

Przygotowanie zalewy:
Do garnka wlewamy wodę. Dodajemy sól, cukier i pozostałe przyprawy. Cebule i marchewkę obieramy i kroimy w cienkie plasterki, również dodajemy do zalewy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kilka minut, po czy dodajemy ocet. Zalewę jeszcze raz zagotowujemy.

Do wyparzonych i suchych słoików (ok. 3-4 dużych) wsypujemy po ok. ½ łyżeczki gorczycy, dodajemy liść laurowy i po kilka plasterków czosnku. Następnie wkładamy pionowo usmażone śledzie. Słoiki zalewamy gorącą zalewą tak, aby przykryła śledzie, dodajemy warzywa i przyprawy z zalewy i zakręcamy.

Gdy wystygną przechowujemy w lodówce.

Śledzie można spożywać po ok. 3-4 dniach.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

mysza620

11.01.2016 21:31
moje ulubione śledziki

dollce

25.11.2015 11:56
pyszności ;)

patryska76

23.11.2015 21:06
Ciekawy pomysł na śledzia!

Megg

23.11.2015 20:55
uwielbiam sledzie w kazdej postaci

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat