śledzie na żółto

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filety śledziowe

    5-6 szt
  • jabłka

    2-3 szt
  • cebula biała

    2 szt
  • por

    1 kawałek
  • koperek

  • pieprz

  • czubrica zielona

    do smaku
  • Przyprawa curry orientalna Prymat

    do smaku
  • Kurkuma mielona Prymat

    1-2 łyżeczki
  • śmietana 12%

    400 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Filety śledziowe płuczemy w zimnej wodzie dwa razy, zalewamy zimną wodą wlewamy trochę octu i odstawiamy na całą noc w zimne miejsce.

Cebule obieramy i kroimy w kostkę zalewamy wrzącą wodą na chwilę przelewamy następnie zimną wodą odsączamy na sitku.

Korniszony kroimy w kostkę.
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę
. Por kroimy drobno.
Koperek siekamy drobno ja użyłam mrożonego.
Filety śledziowe odsączamy kroimy w ukośne paseczki przekładamy do miski. Do śledzi dodajemy pokrojone składniki.

Przygotowanie sosu. Do śmietany wlewamy pół szklanki zalewy z korniszonów dodajemy zieloną czubricę ,pieprz,kurkumę i curry dokładnie mieszamy składniki zalewy

. Sos wlewamy do śledzi mieszamy. Najlepiej odstawić przygotowane śledzie aby smaki się przegryzły.

POLECAM!!!!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 25.08.2017 16:47
bardzo smaczne śledziki
gusia1000 01.08.2017 01:05
Warto tak robić.
SzczyptaChili 31.07.2017 11:09
Robiłam bardzo podobne , są pyszne :)
JulkaTomeczek 31.07.2017 10:18
Wyglądają pysznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat