Śledzie na słodko z rodzynkami i żurawiną

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filety śledziowe

    500 g
  • cebule

    5 szt
  • koncentrat pomidorowy

    1 łyżka
  • olej

    100 ml
  • miód

    100 ml
  • grzyby suszone

    garść
  • rodzynki

    1 szkl
  • żurawina suszona

    1 szkl
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śledzie dzień wcześniej moczymy w wodzie (co najmniej dwukrotnie) ,kroimy na kawałki ok. 5 cm. Grzyby moczymy i gotujemy. Kroimy w paski.
Cebule kroimy w piórka ,szklimy na oleju ,dodajemy przecier pomidorowy ,grzyby ,rodzynki ,żurawinę i miód. Podgrzewamy (cały czas mieszając) i studzimy. Dodajemy śledzie ,dokładnie ze sobą łączymy ,przekładamy do pojemników i wstawiamy do lodówki na 48 godzin.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Maria# 08.01.2016 21:12
poczęstowała mnie koleżanka w pracy, na drugi dzień byłam już w sklepie, krótko mówiąc: śledzie są pyszne :)
Kuchnia Marty 29.12.2014 16:54
Mniam.. mimo iż już po świętach to zjadłabym takie śledziki :D Rewelacyjny przepis
Pyszota 29.12.2014 13:52
super przepis
gosia561 29.12.2014 13:22
dobra przekąska

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat