Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzie na słodko z rodzynkami i żurawiną

5.0
(47)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

filety śledziowe 500 g
cebule 5 szt
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
olej 100 ml
miód 100 ml
grzyby suszone garść
rodzynki 1 szkl
żurawina suszona 1 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie na słodko z rodzynkami i żurawiną

Śledzie dzień wcześniej moczymy w wodzie (co najmniej dwukrotnie) ,kroimy na kawałki ok. 5 cm. Grzyby moczymy i gotujemy. Kroimy w paski.
Cebule kroimy w piórka ,szklimy na oleju ,dodajemy przecier pomidorowy ,grzyby ,rodzynki ,żurawinę i miód. Podgrzewamy (cały czas mieszając) i studzimy. Dodajemy śledzie ,dokładnie ze sobą łączymy ,przekładamy do pojemników i wstawiamy do lodówki na 48 godzin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Roman 20.12.2023 09:26
Czy dodajemy jakieś przyprawy?
Maria#
Maria# 08.01.2016 21:12
poczęstowała mnie koleżanka w pracy, na drugi dzień byłam już w sklepie, krótko mówiąc: śledzie są pyszne :)
Kuchnia Marty 29.12.2014 16:54
Mniam.. mimo iż już po świętach to zjadłabym takie śledziki :D Rewelacyjny przepis
Pyszota 29.12.2014 13:52
super przepis
gosia561 29.12.2014 13:22
dobra przekąska

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak