Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ŚLEDZIE NA SŁODKO PO SUŁTAŃSKU

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

filety śledziowe 5 płatów
rodzynki 10 dkg
ocet winny do skropienia
cebula biała 1 szt
koncentrat pomidorowy 1/2 słoiczka
Liść laurowy suszony Prymat
Ziele angielskie całe Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
cukier 1 łyżeczka

Porada

Śledziki mają słodko- kwaśny posmak.

Przepis i sposób przygotowania na: ŚLEDZIE NA SŁODKO PO SUŁTAŃSKU

5 płatków śledzia wymoczyć, później skropić octem i pozostawić na ok godzinę. W międzyczasie przygotować sos. W rondelku zeszklić 1 dużą cebulę pokrojoną w piórka, dodać 10 dkg rodzynek, 1 mały liść laurowy, 2 malutkie ziela angielskie, podlać trochę wodą. Dusić wszystko do momentu, aż rodzynki napęcznieją, następnie dodajemy 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego, doprawiamy do smaku, pieprzem, papryką i cukrem. Zimnym sosem zaleć pokrojone w drobne paseczki śledzie . Raczej tego dania nie solić, gdyż śledź sam w sobie ma trochę soli. Najlepsze są na następny dzień , gdyż śledzie przejdą tym sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilka01 15.06.2015 07:33
ciekawy przepis :)
Małgorzata Pin 14.06.2015 21:08
Oj śledzików dawno nie jadłam, a te wyglądają rewelacyjnie.
Krzysztof15 14.06.2015 19:13
smaczny sledzik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak