Śledzie na pomidorowo

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Gorczyca biała cała Prymat

    4 łyżeczki
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    1/2 łyżeczki
  • kumin

    rzymski 1/2 łyżeczki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    suszona w płatkach 1 łyżeczka
  • ziele angielskie

    5 ziarenek
  • cebula

    3 duże sztuki
  • czosnek

    4 ząbki
  • olej

    1/4 szklanki
  • cukier

    2 łyżki
  • miód

    2 łyżki
  • pieczarki

    5 dużych sztuk
  • kapusta pekińska

    10 dkg
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 sztuki
  • koncentrat pomidorowy

    100 g
  • sól do smaku

  • fasolka czerwona

    1/2 puszki
  • groszek konserwowy

    1/2 puszki
  • śledzie marynowane

    filety 4 podwójne sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Śledzie na pomidorowo foto
Do moździerza przełożyć gorczycę, pieprz, kumin, płatki papryki i ziele angielskie. Dokładnie utrzeć.
Krok 2 - Śledzie na pomidorowo foto
Cebule obrać, pokroić w piórka. Czosnek posiekać. Cebulę i czosnek zeszklić na oleju.
Krok 3 - Śledzie na pomidorowo foto
Dodać cukier i miód. Smażyć ok. 2 minuty co chwilę mieszając. Pieczarki pokroić w półplasterki, dodać do cebuli z czosnkiem, usmażyć je.
Krok 4 - Śledzie na pomidorowo foto
Kapustę poszatkować. Dodać ją do cebuli z pieczarkami. Dodać też koncentrat pomidorowy, utarte przyprawy, listki laurowe i trochę soli.
Krok 5 - Śledzie na pomidorowo foto
Wlać 1,5 szklanki wody, wymieszać. Gotować na małym ogniu bez przykrycia ok. 20 minut, co jakiś czas zamieszać. Sos ostudzić, w razie potrzeby doprawić do smaku jeszcze odrobiną soli.
Krok 6 - Śledzie na pomidorowo foto
Groszek i fasolkę odsączyć, dodać do sosu. Z filetów śledziowych zdjąć skórę. Ryby pokroić w niezbyt dużą kostkę, również dodać do sosu. Wszystko wymieszać i odstawić na ok. godzinę, żeby smaki się "przegryzły".

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 19.07.2016 17:56
bardzo lubię śledzie i Twoje na pewno by mi smakowały

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat