Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

śledzie marynowane

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

płaty śledziowe 5 sztuk
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
ziele angielskie 5 sztuk
cebula 1 sztuka
woda 2 szklanki
ocet 10 % 1/2 szklanki
cukier 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: śledzie marynowane

Filety śledziowe płuczemy w zimnej wodzie,a następnie moczymy w misce z zimną wodą z dodatkiem mleka (można też w samej wodzie) przez 5-6 godzin,aby pozbyć się nadmiaru soli. Śledzie będą delikatniejsze.
Po tym czasie opłukujemy śledzie i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy je do marynaty (najlepiej w dużym słoiku) na co najmniej 2 dni.

Marynata/ ocet :
Podgrzewamy na małym ogniu wodę , do której dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz ocet, cukier i pokrojoną w pióra cebulę. Kiedy marynata się zagotuje, zdejmujemy z ognia i studzimy. Dopiero zimnym octem z cebulą możemy zalać śledzie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jasiek 16.10.2015 17:44
ładnie wyglądają z tą cebulką
w mojej kuchni 02.04.2015 23:18
smaczne danie do zjedzenia
katerinaJ 02.04.2015 17:57
Pieknie podane.
gosia56 02.04.2015 17:50
pyszny śledzik moje smaki;)
jagoda5913 02.04.2015 16:01
Super wyprõbuję

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak