Śledzie korzenne marynowane

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filety matiasy

    60 dag
  • cebula

    2 szt
  • ogórek kwaszony

    10 dag
  • marchewka

    1 szt
  • musztarda

    3 łyżeczki
  • ziele angielskie mielone

    1 łyżeczka
  • ziarna pieprzu czarnego Prymat

    1/2 łyżeczki
  • cukier

    1 szczypta
  • sól

    1 szczypta
  • liść laurowy

    2 szt
  • ocet

    2 2%
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zalewa: 2 szklanki octu 2-procentowego, ½ łyżeczki ziaren pieprzu czarnego Prymat, 2 listki laurowe Prymat, cukier, sól. Składniki zalewy połączyć, zagotować i przestudzić. Śledzie wymoczyć w gazowanej wodzie mineralnej 4-5 godz. Ogórek i marchewkę pokroić w słupki a cebulę w krążki. Filety śledziowe posmarować cienko z jednej strony musztardą, posypać mielonym zielem angielskim, na każdym ułożyć plaster cebuli po kawałku ogórka oraz marchewki, zwinąć w rulon i spiąć wykałaczką. Układać ciasno w słoju, zalać marynatą i odstawić w chłodne miejsce na 2-3 dni. Podawać jako przekąskę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kotlet 27.11.2011 22:28
brzmi rewelacyjnie
Mariolka1 01.03.2011 22:33
pyszności
szajba2 21.01.2011 19:00
śledzie dobre bo korzenne
Tika4444 02.01.2011 20:50
fajne
Babciagramolka 24.12.2010 08:30
Tylko moją Mamę tu wpuścić - potrawa dla śledziożerców .
berys18 19.12.2010 09:34
fajne śledziki
Bart 16.12.2010 21:23
pycha
rakow2 09.10.2010 18:37
śledzie korzenne?
Barbara55 04.09.2010 13:24
jakoś nie zachęca

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat