Matiasy zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Marynata: Wodę zagotowujemy, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, goździki, pieprz, cukier,ocet i odstawiamy do wystudzenie.Do marynaty dodajemy filety śledziowe i odstawiamy na 4h. Po czasie filety śledziowe wyjmujemy z marynaty,odsączamy i kroimy w mniejsze paski. 2. Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie grzyby gotujemy w tej wodzie do miękkości,odcedzamy i studzimy. Śliwki kroimy w cienkie paseczki sparzamy wrzątkiem i odcedzamy.Cebulę kroimy w cienkie piórka dodajemy olej i smażymy na bardzo małym ogniu około 10min. Do podsmażonej cebuli dodajemy koncentrat pomidorowy,ziele angielskie,liść laurowy, jałowiec,śliwki oraz grzyby. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem ,majerankiem, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Do ostudzonej masy pomidorowej dodajemy śledzie i mieszamy.