Śledzie Gajowego

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • śledzie matjas

    50 dag
  • cebula

    4 duże szt
  • grzyby suszone

    10 szt
  • śliwki suszone

    8 szt( bez pestek)
  • koncentrat pomidorowy

    3 łyżki
  • olej

    1 szkl
  • liść laurowy

    3 szt
  • ziele angielskie całe

    4 kulki
  • owoc jałowca

    5 szt
  • majeranek

    1/2 łyzeczki
  • sól i pieprz

    do smaku

Marynata

  • woda

    2 szkl
  • liść laurowy

    2 szt
  • ziele angielskie

    2 szt
  • goździki

    2 szt
  • pieprz czarny ziarnisty

    2 szt
  • ocet 10 %

    1/4 szkl
  • cukier

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Matiasy zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Marynata: Wodę zagotowujemy, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, goździki, pieprz, cukier,ocet i odstawiamy do wystudzenie.Do marynaty dodajemy filety śledziowe i odstawiamy na 4h. Po czasie filety śledziowe wyjmujemy z marynaty,odsączamy i kroimy w mniejsze paski. 2. Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie grzyby gotujemy w tej wodzie do miękkości,odcedzamy i studzimy. Śliwki kroimy w cienkie paseczki sparzamy wrzątkiem i odcedzamy.Cebulę kroimy w cienkie piórka dodajemy olej i smażymy na bardzo małym ogniu około 10min. Do podsmażonej cebuli dodajemy koncentrat pomidorowy,ziele angielskie,liść laurowy, jałowiec,śliwki oraz grzyby. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem ,majerankiem, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Do ostudzonej masy pomidorowej dodajemy śledzie i mieszamy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Justi2401 27.06.2017 13:00
Ja również albo kupuję, albo przygotowuję podobne, gdy mam więcej czasu, są pyszne!
ben-ka 27.06.2017 11:34
Śledzie gajowego są smaczne, kupuję takie w sklepie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat