Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzie domowe

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki

filety śledziowe 12 szt
cebula czerwona 1 szt
marchew 2 szt
koperek 2 gałązki

Marynata

woda 400 ml
cukier puder 250 g
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 2 łyżki
Kolendra cała Prymat 1 łyżka
nasiona gorczycy Prymat 2 łyżki
Goździki całe Prymat 10 szt
ocet winny 400 ml
Ziele angielskie całe Prymat 15 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie domowe

Śledzie zalałem zimną wodą, odstawiłem na 6 godzin.

Zagotowałem składniki zalewy w rondlu, zmniejszyłem ogień, gotowałem przez 30 minut
( zalewa powinna lekko bulgotać ). Zdjąłem z ognia, ostudziłem.

Odsączyłem filety, pokroiłem je na 3-centymetrowe kawałki. Włożyłem do wysterylizowanych słoików ( można do jednego dużego ), przekładałem cebulą, marchwią i koperkiem, zalałem chłodną zalewą. Zakręciłem dobrze słoiki, odstawiłem do lodówki na tydzień.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Madzai 12.04.2017 08:45
Pyszności :)
jagoda5913 12.04.2017 00:27
fajne śledzie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak