Śledzie domowe

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • filety śledziowe

    12 szt
  • cebula czerwona

    1 szt
  • marchew

    2 szt
  • koperek

    2 gałązki

Marynata

  • woda

    400 ml
  • cukier puder

    250 g
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    2 łyżki
  • Kolendra cała Prymat

    1 łyżka
  • nasiona gorczycy Prymat

    2 łyżki
  • Goździki całe Prymat

    10 szt
  • ocet winny

    400 ml
  • Ziele angielskie całe Prymat

    15 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śledzie zalałem zimną wodą, odstawiłem na 6 godzin.

Zagotowałem składniki zalewy w rondlu, zmniejszyłem ogień, gotowałem przez 30 minut
( zalewa powinna lekko bulgotać ). Zdjąłem z ognia, ostudziłem.

Odsączyłem filety, pokroiłem je na 3-centymetrowe kawałki. Włożyłem do wysterylizowanych słoików ( można do jednego dużego ), przekładałem cebulą, marchwią i koperkiem, zalałem chłodną zalewą. Zakręciłem dobrze słoiki, odstawiłem do lodówki na tydzień.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Madzai 12.04.2017 08:45
Pyszności :)
jagoda5913 12.04.2017 00:27
fajne śledzie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat