Śledzie całe w occie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śledzie

    1 kg
  • ocet

    1,5-2 szklanki
  • woda

    2 szklanki
  • ziele angielskie

    6-8 szt
  • cebula

    2 szt
  • cukier

    1,5 łyżki
  • sól

    odrobina
  • marchew

    1 mała
  • liść laurowy

    4-5 szt
  • pieprz czarny ziarnisty

    15-20 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śledzie dokładnie czyścimy i płuczemy, układamy w słoikach. Na śledzie kładziemy obraną i pokrojoną w pióra cebulę oraz marchew w talarkach. Wodę zagotowujemy z cukrem i odrobiną soli, wlewamy ocet i dodajemy przyprawy, chwilę razem gotujemy. Zalewę lekko przestudzamy i wlewamy do słoików. Zamarynowane śledzie odkładamy do lodówki na około 7-10 dni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 26.01.2012 12:31
Lubi? takie.
BernadettaP 08.01.2012 21:03
Takie prosto od rybaka :) Brat załapał bakcyla i jeździ kilka razy w roku na dorsza, a przy okazji kupuje świeże śledzie i flądry :)
pacpaw 08.01.2012 19:48
jakie śledzie do tego się kupuje? Takie solone bez głowy czy trzeba mieć chody u rybaka z nad morza?
MAR3STA 29.11.2011 09:37
smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat