Śledź ze śliwką w jogurcie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula

    2 szt
  • śliwki suszone

    1 garść
  • rodzynki

    1 garść
  • jogurt naturalny

    500 ml
  • słonecznik łuskany

    1 garść
  • matijasy

    400 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śledź ze śliwkami, rodzynkami, cebulą i słonecznikiem w jogurcie naturalnym!

Jestem pewny, że nie brakuje wśród Was amatorów dobrego śledzia, ja sam nim jestem! Uwielbiam filety śledziowe niemal w każdej postaci! Dlatego też chcę Wam pokazać naprawdę smaczną i ciekawą opcję na śledzia!

Kluczem do dobrego dania są oczywiście filety śledzia. Musimy mieć je ze sprawdzonego źródła, albo najlepiej jak zrobimy je sami, ale to może innym razem...

Filety śledziowe kroję w niedużą kostkę, to samo robię z cebulą (osobiście lubię duże kawałki cebuli, dlatego nie kroję jej zbyt drobno) suszoną śliwkę też kroję, każdą jedną na 4 równe części i dodaję garść rodzynek.

Wszystkie składniki mieszam ze sobą i odstawiam na 10 minut, po tym czasie dodaję 500 ml jogurtu naturalnego, ponownie dokładnie mieszam, na koniec obficie obsypuję prażonym słonecznikiem. Odstawiam na około 1h do lodówki by śledzie się schłodziły a produkty "przegryzły"... i... Smacznego

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
irenka 21.09.2015 12:18
ciekawy przepis,na pewno pyszne jedzonko
lara 05.03.2014 15:13
ciekawe połączenie
Magula 05.03.2014 13:01
Fajny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat