Przepis i sposób przygotowania na: Śledź ze śliwką w jogurcie
Jestem pewny, że nie brakuje wśród Was amatorów dobrego śledzia, ja sam nim jestem! Uwielbiam filety śledziowe niemal w każdej postaci! Dlatego też chcę Wam pokazać naprawdę smaczną i ciekawą opcję na śledzia!
Kluczem do dobrego dania są oczywiście filety śledzia. Musimy mieć je ze sprawdzonego źródła, albo najlepiej jak zrobimy je sami, ale to może innym razem...
Filety śledziowe kroję w niedużą kostkę, to samo robię z cebulą (osobiście lubię duże kawałki cebuli, dlatego nie kroję jej zbyt drobno) suszoną śliwkę też kroję, każdą jedną na 4 równe części i dodaję garść rodzynek.
Wszystkie składniki mieszam ze sobą i odstawiam na 10 minut, po tym czasie dodaję 500 ml jogurtu naturalnego, ponownie dokładnie mieszam, na koniec obficie obsypuję prażonym słonecznikiem. Odstawiam na około 1h do lodówki by śledzie się schłodziły a produkty "przegryzły"... i... Smacznego