Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Śledzie
-
filety śledziowe
4 sztuk -
olej
1 szklanka
Sałatka I
-
cebule
2 sztuk -
rodzynki
1 duża łyż. -
olej
1 duża łyż. -
keczup
2 duże łyż.
Sałatka II
-
jabłka
2 sztuk -
żurawina
1 łyżka -
musztarda
1 łyżeczka -
śmietana
2 duże łyż. -
cukier
1 szczypta -
sól
2 szczypty
Sposób przygotowania
Filety śledziowe wymoczyć w zimnej wodzie, odsączyć, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do słoika, zalać olejem i odstawić do lodówki na ok 1 tydzień.
Sałatka I
Cebulę obrać i pokroić w krążki. Na patelnię wlać olej, dodać cebulę i poddusić /nie wolno rumienić/, dodać rodzynki i keczup, wymieszać, poddusić i ostudzić.
Sałatka II
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej i od razu wymieszać z musztardą. Dodać żurawinę, śmietanę, odrobinę soli i cukru.
Śledzie odsączyć z oleju, ułożyć na półmisku i obłożyć sałatkami.
Można udekorować zieleniną.
Komentarze (4)
Nie masz konta? Zarejestruj się