Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledź z chispami i pesto

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki gotowane w mundurkach 4 szt
masło klarowane 1 łyżka
filety śledziowe 3 szt
bazylia 1 szt
czosnek 2 ząbki
oliwa 70 ml
orzeszki piniowe 50 g
parmezan starty 50 g
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Śledź z chispami i pesto

Orzeszki piniowe upraż na suchej patelni.
Odłóż łyżkę do dekoracji, pozostałe wsyp do blendera.
Dodaj do blendera bazylię, obrany czosnek, parmezan. Miksuj stopniowo wlewając oliwę
do chwili, aż powstanie gęsta pasta. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Filety odsącz z oleju, pokrój je w kilu centymetrowa paski.
Obierz ziemniaki, pokrój je w cienkie plastry po czym smaż na patelni na gorącym maśle sklarowanym.
Gdy Chipsy będą rumiane i chrupiące układaj je na talerzach przekładając śledziem.
Polej wszystko obficie pesto, posyp orzeszkami i udekoruj bazylią.
Jeśli masz dużo czasu i siły możesz pesto przygotować ucierając składniki w moździerzu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 20.12.2014 21:18
z chęcią bym spróbowała
adelajda 11.03.2014 19:53
ciekawe dodatki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak