Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledź z ananasem w hinduskim stylu

5.0
(15)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Jakiś czas temu kupiliśmy sos tandoori curry z dodatkiem słodkiego ananasa i niebiańskich moreli. Resztę zobaczcie sami.

Składniki:

filety śledziowe 500 gramów
ananas świeży 200 gramów
morele suszone 200 gramów
rodzynki 1 garść
szalotka 4 sztuki
olej sezamowy 100 mililitrów
kalafior 0.25 sztuki
sos 1 szklanka
sok pomidorowy 125 mililitr

Porada

W przepisie użyliśmy sos tandoori curry. Opcjonalnie używamy czerwonej pasty curry, wymieszanej z jogurtem naturalnym.

Przepis i sposób przygotowania na: Śledź z ananasem w hinduskim stylu

Szalotki obieramy, kroimy w krążki.
Ananas, kroimy w kostkę, podobnie morele.
Kalafior dzielimy na różyczki.
Rodzynki moczymy w gorącej wodzie, odcedzamy.
Ananas, kalafior, morele, rodzynki i szalotki smażymy w woku na rozgrzanym oleju sezamowym.
Następnie dodajemy sos tandoori, sok pomidorowy i dusimy chwilę na dość dużym ogniu.
Studzimy.

Śledzie moczymy w wodzie z dodatkiem octu, przez dwie godziny, często wymieniając wodę. Osuszamy papierowymi ręcznikami i kroimy na 1 cm kawałki. Dodajemy do sosu, delikatnie mieszamy i przekładamy do naczynia.

Śledzie najlepiej smakują po kilku dniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 05.01.2019 19:27
Nie da się przejść obojętnie obok tych śledzi :)
Bożena Matuszczyk 21.12.2018 12:38
Śledzik wart wypróbowania, ale gdzie kupić taki sos tandoori curry z dodatkiem słodkiego ananasa i niebiańskich moreli. ?
bietka 19.12.2018 17:14
Bardzo smaczny śledzik : )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak