Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
filety śledziowe
500 gramów -
ananas świeży
200 gramów -
morele suszone
200 gramów -
rodzynki
1 garść -
szalotka
4 sztuki -
olej sezamowy
100 mililitrów -
kalafior
0.25 sztuki -
sos
1 szklanka -
sok pomidorowy
125 mililitr
Sposób przygotowania
Szalotki obieramy, kroimy w krążki.
Ananas, kroimy w kostkę, podobnie morele.
Kalafior dzielimy na różyczki.
Rodzynki moczymy w gorącej wodzie, odcedzamy.
Ananas, kalafior, morele, rodzynki i szalotki smażymy w woku na rozgrzanym oleju sezamowym.
Następnie dodajemy sos tandoori, sok pomidorowy i dusimy chwilę na dość dużym ogniu.
Studzimy.
Śledzie moczymy w wodzie z dodatkiem octu, przez dwie godziny, często wymieniając wodę. Osuszamy papierowymi ręcznikami i kroimy na 1 cm kawałki. Dodajemy do sosu, delikatnie mieszamy i przekładamy do naczynia.
Śledzie najlepiej smakują po kilku dniach.
W przepisie użyliśmy sos tandoori curry. Opcjonalnie używamy czerwonej pasty curry, wymieszanej z jogurtem naturalnym.![]()
Komentarze (3)
Nie masz konta? Zarejestruj się