Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledź w śmietanie z czerwoną cebulką

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

śledzie matjas 5 płatów
cebula czerwona 2 duże
ogórki konserwowe 5 sztuk
jabłko kwaśne 1 sztuka
smietana 18% 250 g
majonez 3 łyżki
sok z cytryny 2 łyżki
cukier do smaku
sól do smaku
Pieprz biały mielony Prymat do smaku

Dodatkowo

mleko do wymoczenia śledzi

Przepis i sposób przygotowania na: Śledź w śmietanie z czerwoną cebulką

Kroki postępowania

1
1. Śledzie wymaczamy w mleku przez 2 godziny. (Przez pierwszą godzinę moczymy w 0,5 l. mleka następnie mleko zmieniamy i moczymy kolejną godzinę). Jabłko, cebulę oraz ogórki konserwowe kroimy w kostkę. Jabłko skrapiamy sokiem z cytryny by nie zbrązowiało.
Krok 1 - Śledź w śmietanie z czerwoną cebulką foto
2
2. Śledzie opłukujemy z mleka, obficie nacieramy białym pieprzem. Następnie kroimy na paseczki. Wszystkie składniki wrzucamy do miski.
Krok 2 - Śledź w śmietanie z czerwoną cebulką foto
3
3. Śmietanę mieszamy z majonezem by nie było grudek. Zalewamy śledzie i dokładnie mieszamy. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem białym według uznania, jeszcze raz mieszamy. Zawijamy folią spożywczą i wkładamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc)
Krok 3 - Śledź w śmietanie z czerwoną cebulką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jagoda5913 04.04.2015 14:50
Warto wyprõbować
iskierka.ag 04.04.2015 14:23
Bardzo lubię śledzie, na pewno są pyszne w tym zestawieniu :)
Babeczka35 04.04.2015 07:03
Bardzo pysznie:)
wioleczka83 03.04.2015 23:31
pysznie wygląda
Krzysztof15 03.04.2015 18:23
moj ulubiony

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak