Śledź w ostrej paprykowej salsie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śledzie w oleju

    500 gram
  • papryka czerwona

    2 sztuki
  • cebula

    1 sztuka
  • cukier kryształ

    3 łyżki
  • ocet

    3 łyżki
  • koncentrat pomidorowy

    3 łyżki
  • papryka słodka mielona

    1 łyżeczka
  • ogórek

    4 sztuki
  • papryka ostra mielona

    2 łyżeczki
  • pieprz czarny mielony

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę obrać, pokroić w grubą kostkę, zeszklić na patelni, na niewielkiej ilości oliwy. Paprykę umyć, wydrążyć i pokroić w grubą kostkę, dodać do cebuli. Podsmażać kilka minut, tyle tylko by papryka skruszała, nie rozmiękła. Dodać pokrojonego w kostkę ogórka i koncentrat pomidorowy. Chwilę dusić. Dodać ocet, cukier i przyprawy. Wszystko dobrze wymieszać, sprawdzić czy nie trzeba dodać pieprzu lub ostrej papryki. Zdjąć z ognia i ostudzić.
Śledzie pokroić w 2-3 cm plastry. W pojemniku układać na zmianę śledzie i całkowicie ostudzoną salsę. Pojemnik zamknąć i odstawić do lodówki na 12 godzin do przegryzienia.
Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (25)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
cukiereczek 19.04.2014 08:25
domowe śledziki PALCE LIZAĆ
Dorian 01.04.2014 18:48
apetycznie wygladaja
Grażyna13 29.03.2014 16:54
Pycha, moje smaki :)
mysza75 11.03.2014 18:34
super śledzik pięknie podany jak zawsze u ciebie :-)
jasiek 20.02.2014 16:32
smacznie wygląda
IwonaDD 11.11.2013 16:22
pychota!!!!!
alaaa 17.10.2013 20:29
wyglądają kusząco
gusia1000 11.07.2013 00:18
To coś dla mnie. Pycha.
Granita 21.03.2013 00:11
jednym słowem-śledzie z charakterem:)
Dorota37 13.03.2013 15:10
fajny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat