Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledź w kozieradce

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula biała 1 sztuka
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
czosnek 2 zabki
ocet 2 szklanki
sól do smaku
Liść laurowy suszony Prymat
kozieradka mielona
kozieradka ziarnista
matijasy 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Śledź w kozieradce

Śledzie moczymy przez godzinkę do dwóch, często wymieniając wodę. Po wymoczeniu przyprawiamy mieloną kozieradką dosyć sowicie i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania i ostudzenia zalewy. 3 szklanki wody, 2 octu i przyprawy wrzucamy do garnka, dodajemy odrobinę cukru, ok pół łyżeczki. Trzeba uważać z solą, jeśli śledź był mocno słony to nie dodawać do zalewy, jeśli zaś udało się go dobrze wypłukać możemy dodać odrobinkę. Zalewę gotujemy i odstawiamy do wystudzenia. Cebulkę, śledzia i czosnek kroimy i układamy w słoiku. Zalewamy zimną zalewą i odstawiamy na dobę do lodówki. Śledź panierowany i odstały w zalewie z kozieradką ma niezwykły smak i genialnie nadaje się do sałatek czy koreczków. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak