Słatka caprese

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mozarella

    2 sztuki
  • pomidor

    3-4 sztuki
  • ocet balsamiczny

    5 łyżek
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • cukier

    1 łyżeczka
  • oliwa

    10 łyżek
  • bazylia

    5 gałązek
  • Bazylia suszona Prymat

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ser i pomidory pokroić w okrągłe plasterki, układać na dużym talerzu dookoła na przemian. Ocet balsamiczny wlać do kubeczka, wsypać sól, cukier, bazylię, odstawiam na 10 minut, następnie dokładnie mieszam. Na koniec dolewam oliwę (ok. 6 łyżek), ponownie mieszam, polewam łyżką równo miernie pomidory i mozzarellę. Odstawiam na 5-10 minut do lodówki, przed podaniem posypuję pieprzem z młynka, układam listki świeżej bazylii i polewam sałatkę oliwą. Najlepiej smakuje z zapiekaną czosnkową bagietką.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wiesława1 27.05.2012 17:29
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat