Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śląski galert

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

golonka wieprzowa 1 kg,
nóżki wieprzowe 2 szt,
ogon wieprzowy 2 szt,
Kucharek przyprawa uniwersalna do smaku,
ząbki czosnku 5 -6 ząbków
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt,
Ziele angielskie całe Prymat kilka szt,
Liść lubczyku suszony Prymat kilka szt,
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku,
marchewka 1 szt,
pietruszka 1 szt,
seler korzeniowy 1/4 szt,
ocet 10 % do smaku
groszek konserwowy 1/3 puszki,
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 -3 łyżki,

Przepis i sposób przygotowania na: Śląski galert

Golonkę i ogony dokładnie umyć. Nogi opalić nad ogniem z włosków, oczyścić, umyć ,włożyć do zimnej wody z przyprawami.
Zagotować. Podczas gotowania dodać warzywa.
Gotować na wolnym ogniu, aż mięso będzie odchodzić od kości. Mięso wyjąc z wywaru a wywar przecedzić przez gęste sitko do drugiego garnka.
Mięso obrać z kości , pokroić na mniejsze kawałki,dodać pokrojoną marchewkę, groszek konserwowy połączyć z wywarem.
Całość zagotować. Doprawić do smaku, na samym końcu dodać octu. Zdjąć z ognia dodać żelatynę i dokładnie rozmieszać.
Przelać do salaterek i włożyć do lodówki do stężenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 19.04.2017 00:27
Lubię to jeść.
Bożena Matuszczyk 13.04.2017 07:49
Dziękuję ,miło mi.;)
IKrakowianka 12.04.2017 21:35
bardzo smaczne
Bernadeta1 12.04.2017 18:07
lubię taki, smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak