śląska szpajza

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    3
  • cukier

    3 łyżki
  • śmietana 30%

    400 ml
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    3 łyżki
  • orzechy włoskie

    wedle uznania
  • migdały pokrojone

    wedle uznania
  • kakao

    3 łyżki
  • czekolada mleczna

  • ciastka

    150 kokosowe
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pokruszone kokosanki (lub ugotowany kokos) zalać wódką i odstawić na noc. Jajka ubij na sztywno z cukrem. Śmietanę ubij na sztywno w osobnym naczyniu. Do śmietany dodaj ubite jajka i wymieszaj. Podziel masę na dwie części. Do pierwszej dodaj kakao i wymieszaj. Do obu części dodaj rozpuszczoną żelatynę. W miseczce układaj kolejno: kokos, białą masę, ciemną masę, powrzucaj rodzynki, pokrojone orzechy i czekoladę, następnie znowu kokos, biała masę, ciemną masę i znowu powrzucaj bakalie. Górę można udekorować bitą śmietaną. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
adam1f 13.02.2011 22:01
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat