Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śląska ciapkapusta czyli ziemniaki z kapustą razem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona 700 g,
ziemniaki 1,5 kg,
cebula 2 szt,
sól i pieprz do smaku,
przyprawa uniwersalna Kucharek do smaku,
Przyprawa do zup i potraw Kucharek do smaku,
smalec do umaszczenia kapusty
smalec do podsmażenia cebuli
boczek wędzony kilka plastrów,

Przepis i sposób przygotowania na: Śląska ciapkapusta czyli ziemniaki z kapustą razem

Obrane, opłukane ziemniaki gotujemy.
Kapustę kiszoną gotujemy do miękkości.
Po ugotowaniu i odcedzeniu ziemniaki ugniatamy a następnie łączymy z ugotowaną odcedzoną kapustą kiszoną. Całość doprawiamy przyprawmy i mieszamy.
Cebule obieramy, kroimy w kostkę a następnie podsmażamy na smalcu lub słoninie.
Podsmażoną cebulkę dodajemy do kapusty i dokładnie mieszamy.
Możemy również kapustę omaścić podsmażonym boczkiem wędzonym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SzczyptaChili 03.11.2017 10:49
Muszę w końcu wypróbować
gusia1000 02.11.2017 23:27
Dobre danie na śląsku.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak