Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Skrzydełka zapiekane z ziemniakami

3.0
(15)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 400 g
skrzydełka z kurczaka 10 szt.
olej rzepakowy 50 ml
sos chili 2 łyżki
miód 1 łyżka
czosnek 4 ząbki
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Skrzydełka zapiekane z ziemniakami

Wymieszać olej, sos chili, miód, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz po łyżeczce papryki słodkiej mielonej i przyprawy do kurczaka. Skrzydełka oczyścić, umyć i osuszyć. Każde skrzydełko podzielić na trzy części. Dodać do przygotowanej marynaty, wymieszać. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce.

Skrzydełka wyjąć i razem z marynatą przełożyć na patelnię. Smażyć po 2 minuty z każdej strony. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego. Da pozostawionym tłuszczu podsmażyć obrane i pokrojone na ćwiartki ziemniaki. Dodać do skrzydełek.

Naczynie żaroodporne umieścić w rękawie do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 1800°C. Piec około 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Emilia22 13.02.2012 08:47
pyszności
freekate 13.02.2012 07:53
zachęcające
agabi
agabi 12.02.2012 23:24
wyglądają bardzo apetycznie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak