Skrzydełka z piekarnika

Skrzydełka z piekarnika

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
5+

Smaczne, rozpływające się w ustach o chrupiącej skórce skrzydełka zasmakują każdemu kto ich raz spróbuje.
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Marynata:

  • olej

    5 łyżek
  • miód

    4 łyżki
  • sos sojowy

    3 łyżki
  • ketchup

    2 łyżki
  • słodka papryka Prymat

    2 łyżeczki
  • papryka ostra Prymat

    0.5 łyżeczki
  • sól

    1 szczypta
  • tłuszcz do formy

    0.5 łyżki

Dodatkowo:

  • skrzydełka kurczaka

    2.5 kilograma
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Skrzydełka oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Następnie przygotowujemy marynatę.
Marynatą nacieramy skrzydełka i odstawiamy na 2 godziny w chłodne miejsce.
Po tym czasie skrzydełka ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze piekarnika i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do miękkości mięsa. Krótko przed końcem pieczenia włączyć termoobieg. Podawać jako przekąskę lub do obiadu.

Przygotowanie marynaty:
Wszystkie składniki na marynatę dokładnie wymieszać do połączenia.

Bożena Matuszczyk
Czas przygotowania to około 45 minut. Czas marynowania 2 godziny. Czas pieczenia do miękkości skrzydełek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

25.06.2018 21:23
Smaczne mięso.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat