Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
skrzydełka kurczaka
0,5 kg -
Przyprawa do kurczaka po staropolsku Prymat
1 opakowanie -
Kasza bulgur z vermicelli
200 g -
woda letnia
2,5 szklanki -
ząbek czosnku
2 szt -
koncentrat pomidorowy
1 łyżka -
ketchup
1 łyżka -
czerwona past curry
1 łyżeczka -
sól
1/2 łyżeczki -
Pieprz czarny mielony Prymat
1/2 łyżeczki -
cebula
1 szt -
olej
Przepis i sposób przygotowania Skrzydełka z kurczaka zapiekane z kaszą bulgur z vermicelli
Kaszę bulgur wysypać w naczyniu żaroodpornym. Cebulę pokroić w kostkę. Skrzydełka z kurczaka podsmażyć na patelni, następnie ułożyć na kaszy. Na oleju z kurczaka usmażyć cebulę. Wyłożyć ją na kurczaka.
Zalewa:
Wodę zagotować, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, koncentrat pomidorowy ketchup, pastę curry, sól i pieprz. Gotować wszystko ok. 5-10 minut, mieszając. Piekarnik nagrzać do 180 st. C.
Kaszę i kurczaka zalać zalewą. Naczynie żaroodporne przykryć pokrywą. Piec ok. 30 - 45 min. w piekarniku w 180 st. C. Wyjąć po sprawdzeniu czy kasza jest miękka. Smacznego.
Komentarze (1)