Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Skrzydełka z indyka-pieczone

3.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

sól do smaku
indyk 2 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Skrzydełka z indyka-pieczone

2 skrzydła z indyka
NA MARYNATĘ:
2 ząbki czosnek(przeciśnięty przez praskę)
2 łyżki stołowe sos chilli z czosnkiem
2 łyżki stołowe sos sojowy-ciemny
2 szczypty rozmaryn-suszony
2 łyżeczki przyprawa do kurczaka-złocista
2 łyżki olej + troszkę do wysmarowania naczynia w którym będziemy piekli
sól morska,pieprz kolorowy(wg.uznania)

Skrzydła myjemy,osuszamy ręcznikiem papierowym i każde przecinamy na pół.
Z powyższych składników robimy marynatę i mieszamy.Powstałą papką nacieramy skrzydełka i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc (jesli nie ma takiej opcji to chociaż na 2h)

Po upływie tego czasu przekładamy je do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego.
Rozgrzewamy piekarnik do 180*C i pieczemy pod przykryciem ok.jednej godziny (grzanie góra-dół,środkowa półka).Po upływie godziny ściągamy pokrywkę/folię i podpiekamy z termoobiegiem do uzyskania chrupiącej skórki.

Podajemy z czym kto lubi.Smacznego :-)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 06.11.2012 19:48
Rarytas dla mięsożerców.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak