Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Skrzydełka w przyprawie do zup i sosów

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

skrzydełka kurczaka 2 kg
Przyprawa do zup i potraw Kucharek 1,5 butelki
mąka pszenna 1,5 szklanki
Papryka ostra mielona Prymat 1 opakowanie
jajko 2-3 szt.
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Skrzydełka w przyprawie do zup i sosów

Skrzydełka myjemy, osuszamy, dzielimy na trzy części w stawach, a końcówkę - kość promieniową z tzw. lotką odrzucamy (nie wyrzucajcie, bowiem może posłużyć do przygotowania wywaru na zupę).
Resztę skrzydełek zalewamy przyprawą w płynie, tak aby były nim przykryte.
Odstawiamy do zamarynowania na kilka godzin do lodówki.
Po tym czasie skrzydełka osączamy z przyprawy.
Mąkę mieszamy z ostrą papryką.
Skrzydełka panierujemy w jajku i w mące z papryką.
Smażymy w gorącym, głębokim oleju (temp. 180°C) aż staną się złociste.
Osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paulette17 16.05.2015 09:06
Super kęski z kurczaczka :)
dom-agi 16.05.2015 07:12
Na pewno pyszne!
Jadwiga/Jaga85 15.05.2015 21:43
Same pyszności!
Habibi 15.05.2015 21:10
lubię takie chrupiące skrzydełka :)
pajbek 15.05.2015 19:22
Wyglądają pysznie :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak