Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Skrzydełka teriyaki z imbirem

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Marynata

Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat 4 łyżeczki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
sos 6 łyżeczek
czosnek 3 ząbki
imbir starty 1 łyżeczka
Sól ziołowa jodowana Prymat 1/2 łyżeczki
olej 2 łyżki

Dodatkowo

skrzydełka kurczaka 8 sztuk
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Skrzydełka teriyaki z imbirem

Kroki postępowania

1
* Użyłam 6 łyżeczek sosu teriyaki (nie było na liście).
Czosnek przecisnąć przez praskę. Imbir obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Sos teriyaki przelać do miseczki lub szklaneczki. Dodać do niego czosnek i imbir, przyprawę do kurczaka, zioła, sól ziołową i 2 łyżki oleju. Wszystko dokładnie wymieszać.
Krok 1 - Skrzydełka teriyaki z imbirem foto
2
Przygotowaną marynatą dokładnie natrzeć skrzydełka i odłożyć do lodówki na ok. 2 godziny.
Krok 2 - Skrzydełka teriyaki z imbirem foto
3
Po tym czasie zamarynowane skrzydełka kłaść na rozgrzany na patelni olej, zrumienić je z obu stron.
Krok 3 - Skrzydełka teriyaki z imbirem foto
4
Do zrumienionego mięsa wlać 2 szklanki wody. Dusić pod przykryciem do miękkości.
Krok 4 - Skrzydełka teriyaki z imbirem foto
5
Następnie odparować cały płyn, a skrzydełka ponownie zrumienić.
Krok 5 - Skrzydełka teriyaki z imbirem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ania84 14.04.2014 11:54
cudowne smaki :D
w mojej kuchni 14.04.2014 11:33
moje smaki podano

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak