Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Skrzydełka pieczone w marynacie arbuzowej

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

skrzydełka kurczaka 1 kg
arbuz 2 szklanki (pokrojonego)
sok ananasowy 500 ml
sos sojowy 125 ml
ząbki czosnku 3 szt
imbir starty 1/2 łyżeczki
oliwa
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Skrzydełka pieczone w marynacie arbuzowej

Skrzydełka umyłem, osuszyłem, włożyłem do torebki foliowej.
Arbuza pokroiłem w kostkę, czosnek posiekałem, imbir starłem. Połączyłem wszystkie składniki, wlałem sos sojowy i sok ananasowy. Tak przygotowaną marynatę dodałem do skrzydełek. Torebkę szczelnie zamknąłem, dokładnie wymieszałem. Odstawiłem do lodówki na kilka godzin.
Skrzydełka osączyłem z marynat, lekko skropiłem oliwą. Piekłem w piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
Marynatę wlałem do rondelka i zredukowałem na małym ogniu. Sos doprawiłem pieprzem.
Gotowe skrzydełka podałem z sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

V_kuchareczka 04.08.2016 11:18
Oryginalny pomysł, muszę koniecznie wypróbować
Renataj 03.08.2016 21:31
Interesujący pomysł:)
KORAL 03.08.2016 21:11
Dla zięcia może być dobre :)
Motorek 03.08.2016 15:40
fajny pomysł
Futka 03.08.2016 14:54
Cudowne i niezwykle apetyczne skrzydełka :D Mniam :)
olkaaa 03.08.2016 14:53
jeszcze takich nie jadłam
Ania321 03.08.2016 14:40
ciekawy przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak