Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Skrzydełka pieczone

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

skrzydełka kurczaka 10 sztuka
miód 2 łyżka
olej rzepakowy 4 łyżka
majeranek 1 łyżka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
ząbek czosnku 1 sztuka
chili 1 łyżeczka
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Skrzydełka pieczone

Skrzydełka czyścimy, płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Dzielimy na 3 części, lotki wyrzucamy lub np. wykorzystujemy do przyrządzenia wywaru na zupę.

Do miodu dodajemy olej, przeciśnięty przez praskę czosnek, roztarty w dłoniach majeranek i zioła prowansalskie oraz pozostał przyprawy. Dokładnie mieszamy.

Marynatą zalewamy skrzydełka, mieszamy.

Odstawiamy na 3-4 godziny w chłodne miejsce (jeśli bardzo Wam się spieszy, możecie skrzydełka upiec od razu po zalaniu marynatą).

Skrzydełka pieczemy przez 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Podajemy z ulubionymi dodatkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 03.05.2014 00:15
Coś pysznego! A jakby jeszcze je wrzucił na grilla- pyszności!
norweska20 03.05.2014 00:12
apetyczne , takie rumiane
Janina 02.05.2014 23:07
Bardzo lubię skrzydełka;)
Jadwiga/Jaga85 02.05.2014 22:41
Bardzo apetycznie
Milka100 02.05.2014 22:37
pyszne skrzydełka, uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak