Przepis i sposób przygotowania na: Skrzydełka paprykowo cukiniowe
1 czerwona papryka
1/2 cukinii
1 cebula
2 łodygi selera naciowego
suszone chili jalapeno do smaku
1 łyżeczka przyprawy ognisty smok
pieprz kolorowy do smaku
sól do smaku
5 łyżek sosu tajskiego chili słodko pikantnego
1/2 szk bulionu warzywnego
1/3 szk wody
1 płaska łyżka maki ziemniaczanej
1 łyżka posiekanego koperku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
4 łyżki oleju
Skrzydełka umyć, osuszyć i pokroić w zgięciach. Te najcieńsze końcówki zostawić np. na wywar. Cukinię i cebule pokroić w kostkę, seler posiekać a paprykę pokroić w paski. Pokrojone skrzydełka oprószyć ognistym smokiem i chwilę je przemieszać. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić skrzydełka i smażyć do zrumienienia od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać cebulę oraz paprykę, cukinię i seler i dalej smażyć około 5 minut. Po tym czasie podlać wszystko bulionem. dodać przyprawy i dusić do miękkości składników. Na koniec mąkę rozmieszać z wodą i zagęścić sos. Zagotować i podawać np. z ryżem.