Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Skrzydełka marynowane w cydrze z syropem klonowym

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki

skrzydełka kurczaka 1 kg
cydr 500 ml
syrop klonowy 250 ml (50 ml do glazury)
cebula czerwona 1 szt
ząbki czosnku 4 szt
natka pietruszki 1 pęczek
dymki ze szczypiorkiem 1 pęczek
sos słodko-kwaśny 200 ml
sok z limetki 4 łyżki
pasta 1 łyżka (imbirowa)
chili 1 łyżka (płatki)
oliwa 50 ml
sól 3 łyżki (himalajska)
sól i pieprz

Dodkatkowo

mąka ziemniaczana 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Skrzydełka marynowane w cydrze z syropem klonowym

Skrzydełka płuczemy, czyścimy, osuszamy papierowym ręcznikiem.
Przygotowujemy marynatę:
Cydr mieszamy z syropem klonowym, dodajemy posiekane: cebulę, czosnek, natkę pietruszki i szczypior razem z dymką. Następnie dodajemy sos słodko-kwaśny, sok z limonki, płatki chili, pastę imbirową, sos sojowy, oliwę, sól i pieprz. Wszystkie składniki mieszamy. Do mikstury wkładamy skrzydełka, odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Skrzydełka wyciągamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy marynatą (do ½ wysokości skrzydełek), oprószamy solą, przy pomocy pędzelka nakładamy warstwę syropu klonowego. Naczynie zakrywamy folią i pieczemy 40 min w temperaturze 180°C. Po tym czasie folię usuwamy i zapiekamy jeszcze 20 min.
Z pozostałej marynaty możemy przygotować sos. Całość przelewamy do rondelka, dodajemy mąkę ziemniaczaną (1 łyżka rozpuszczona w niewielkiej ilości zimnej wody), zagotowujemy. Podajemy razem ze skrzydełkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 20.07.2015 22:04
znakomite danie
dom-agi 19.07.2015 19:22
Wygląda obłędnie!
RenataZ-et 19.07.2015 18:27
jak zwykle - rewelacyjne danie!
Babeczka35 19.07.2015 16:42
Smaczne danie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak