Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Skrzydełka faszerowane mięsem mielonym

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis na skrzydełka faszerowane mięsem mielonym, pieczarkami i serem. Efektowny i bardzo smaczny, domowy obiad!

Składniki:

skrzydełka kurczaka 15 sztuk
mięso mielone 400 gramów
pieczarki 400 gramów
jajko 1 sztuka
keczup 1 łyżka
ser żółty starty 2-3 łyżki
ząbek czosnku 1 sztuka
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat 1 opakowanie
olej 1 łyżka
cebula 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Skrzydełka faszerowane mięsem mielonym

Kroki postępowania

1
Skrzydełka umyć i wyfiletować pozostawiając nie ruszoną jedynie lotkę. Ostrym nożem objeżdżamy wokół kości tak aby pokazała się w całości, następnie zeskrobujemy mięso wraz ze skórą z kości do samego dołu gdy już natrafimy na chrząstkę wykręcamy kość i ją wyciągamy. I to samo robimy z kolejnymi kośćmi. Gdy pojawi się lotka kończymy filetowanie i mięso wykręcamy do pierwotnego kształtu.
Krok 1 - Skrzydełka faszerowane mięsem mielonym foto
2

Obsypujemy wyfiletowane skrzydełka sporządzoną mieszanką przypraw: 1 łyżka keczupu i oleju oraz wyciśnięty przez praskę jeden duży ząbek czosnku oraz przyprawą do kurczaka złocista skórka. Po zamarynowaniu odstawiamy w chłodne miejsce.

W tym czasie przygotowujemy farsz. Cebulę kroimy w drobną kostkę, pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę wraz z pieczarkami, doprawiając całość pieprzem i solą. Patelnię na chwilę przykrywamy pokrywką, żeby pieczarki puściły wodę, następnie odkrywamy i smażymy tak długo, aż woda całkowicie odparuje. Dodajemy ser do usmażonych pieczarek. Lekko podgrzewamy patelnię i mieszamy tak długo aż ser się rozpuści i sklei farsz.

Gdy ostygnie łączymy z mięsem mielonym, jajkiem i dokładnie mieszamy. Przygotowane, wytrybowane wcześniej skrzydełka napełniamy farszem w miejscach, gdzie wcześniej były kości. Skrzydełka obsmażamy na rozgrzanej patelni z dwóch stron.

Krok 2 - Skrzydełka faszerowane mięsem mielonym foto
3
Skrzydełka układamy na blaszce lub specjalnym worku do pieczenia. Worek należy nakłuć w kilku miejscach i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Krok 3 - Skrzydełka faszerowane mięsem mielonym foto
4

Skrzydełka pieczemy ok. 60 minut w temp. 180 stopni. Czas pieczenia uzależniony jest od tego jak skrzydełka mają być przyrumienione. Skrzydełka najlepiej smakują z frytkami lub krokietami ziemniaczanymi.

Krok 4 - Skrzydełka faszerowane mięsem mielonym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Noruas 20.03.2013 14:18
Oryginalny sposób na podanie dwóch rodzajów mięsa.
msmors 20.03.2013 13:43
ciekawe danie
Janina 20.03.2013 13:43
Bardzo smaczne
EnoBeno 20.03.2013 13:21
fajny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak