Skrzydełka Chicken Wings

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka

  • 3 szklanki płatków kukurydzian

  • 2 łyżeczki soli

  • 1 łyżeczka ostrej papryki

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego mi

  • szklanki mąki ziemniaczanej

  • olej do smażenia

  • 1 łyżeczka czosnku w proszku

  • Ciasto:

  • 1 szklanka maki pszennej

  • 1 szklanka mleka,

  • jajko

  • szczypta soli

  • Cayenne

    1 łyżeczka
  • sos tabasco

    3 krople
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Skrzydełka Chicken Wings foto
Skrzydełka dokładnie myjemy i osuszamy. Skrzydełka przecinamy w stawie aby uzyskać pojedyncze kawałki, lotkę wyrzucamy. Gotujemy je do miękkości w osolonej wodzie z papryką słodką i ostrą, pieprzem czarnym i pieprzem Cayenne oraz kilkoma kroplami tabasco. Ilość użytych przypraw zależy od tego jak ostre skrzydełka chcemy utrzymać, u mnie są to skrzydełka łagodne. Ugotowane skrzydełka odsączamy.
Krok 2 - Skrzydełka Chicken Wings foto
W tym czasie przygotowujemy ciasto. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy aż do otrzymania jednolitej konsystencji. Przygotowujemy mieszankę z płatków kukurydzianych. Płatki kruszymy i łączymy z mąką ziemniaczaną, można również dodać kilka łyżek bułki tartej. Każdy kawałek skrzydełka moczymy w cieście a następnie w mieszance z płatków dociskając aby płatki dobrze się przykleiły.
Krok 3 - Skrzydełka Chicken Wings foto
Tak panierowane kawałki skrzydełek wrzucamy na głęboki gorący olej i smażymy aż do zarumienienia. Panierka staje się soczysta i chrupiąca.
Krok 4 - Skrzydełka Chicken Wings foto
Serwujemy zaraz po upieczeniu. Najlepiej smakują z frytkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
sanielcia 20.03.2013 16:19
Fajny przepis:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat