Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Skręcane serowe paluchy z ciasta francuskiego

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 opakowanie
jajko 1
żółty ser 70 g
przyprawy
sezam do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Skręcane serowe paluchy z ciasta francuskiego

Ciasto francuskie rozłożyć. Posmarować go roztrzepanym jajkiem. Trochę jajka należy zostawić do posmarowania paluchów. Posmarowane ciasto oprószyć przyprawami (np. mielonym kminkiem, słodką papryką, pieprzem cayenne). Na połowie ciasta rozłożyć starty na tarce zółty ser.
Przykryć drugą połową ciasta. Dobrze docisnąć dłońmi. Pokroić w paski o równej szerokości.
Każdy pasek skręcić w spiralkę (w tym celu końce paska skręcamy w przeciwnych kierunkach). Gotowe spiralki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy paluch posmarować pozostałym jajkiem i posypać sezamem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 15 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tomek18 29.08.2013 19:01
bardzo łatwe a jakie pyszne
Bernadeta1 13.04.2013 16:01
ciekawy przepis
09.03.2013 11:50
Znowu wylogowało i dodało jako anonim.
09.03.2013 11:46
Dobre paluchy mogą też być do czystych zup oraz jako przekąska.
noninka77 08.03.2013 17:43
jak dla mnie rewelacja!
babajaga1969 08.03.2013 12:31
smaczne pikantne, dobre :)
czekoladka_m 08.03.2013 11:50
Już od dawna chodzą za mną takie paluchy, muszę w końcu się za nie zabrać:)
ewelinapac 08.03.2013 11:29
świetna chrupiąca przekąska

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak