Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Skorzonera w sosie śmietanowym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

skorzonera 800 g (z zalewy)
masło 1 łyżka
mąka 1/2 łyżki
bulion warzywny 250 ml
śmietana 100 g (22 %)
szczypiorek
sok z cytryny
Pieprz biały mielony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Skorzonera w sosie śmietanowym

Skorzonerę osączamy z zalewy.
Masło roztapiamy, dodajemy mąkę i smażymy przez chwilę.
Następnie zalewamy gorącym bulionem, cały czas mieszamy by wszystkie składniki dokładnie się połączyły.
Dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy, do smaku doprawiamy sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.
Do sosu dodajemy warzywo, podgrzewamy kilka minut na małym ogniu (nie zagotowujemy).
Podajemy z posiekanym szczypiorkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 02.06.2017 08:15
nigdy jeszcze nie jadłam ;)
Habibi 01.06.2017 20:48
Od dawna szukam świeżej (bez powodzenia) - kiedyś mogłam co jakiś czas kupić na targu, a od jakiegoś czasu zauważam, że jest dostępna wyłącznie w słoiku i to pochodzenia niemieckiego ;)
mirosława4 01.06.2017 10:13
ciekawe danie , jeszcze nie jadłam tego warzywa
Róża1 01.06.2017 07:22
podziwiam pomysł !!!!!!!!!!!!!!!! kiedyś uprawiałam w ogródku :-)
pestka 01.06.2017 07:08
ciekawe danie
agnieszka214 31.05.2017 20:58
Ciekawa propozycja
RenataZ-et 31.05.2017 20:32
super pomysł
adelajda 31.05.2017 20:23
Moje ulubione warzywo :)
Franciszek 31.05.2017 19:11
Dobry obiaf

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak